Whisky je řízný nápoj s dlouhou historií, jehož původ není plně znám nikomu. Nejprve byla totiž destilace využívána k lékařským účelům, a až v Evropě se změnila v něco víc. Zda byla první whisky vypálena v Irsku, či ve Skotsku je možná nejasné, ale nyní již seženeme whisky různých původů, a nejzajímavější na ní je, že receptura každé značky bude trošku jiná, a tedy bude i jinak chutnat. Pokud chcete tedy potěšit nějakého gurmána, nemusíte sahat po známé Skotské, či Americké značce, ale můžete zkusit něco tuzemského, jako například Třebíčskou whisky. Jaké se u nás vlastně vyrábějí, a kterou stojí za to ochutnat?
Hammer Head Whisky 25YO
Hammer Head Whisky je jedinečná whisky, kterou sežnete pouze v limitovaném počtu kusů, což jí přidává na ceně. Ačkoliv byla původně určena k vývozu do zahraničí, nakonec ji lze sehnat i u nás, a tak si pošmáknou i čeští degustátoři. Byla vypálena před Sametovou revolucí, a zavřena do sudů z dubového dřeva, než ji objevil po letech nový majitel, a přivedl na trh tuto jedinečnou, 25 let starou whisky.
King Barley Whisky – Marsala finish
Jedná se o sladový destilát, který byl po téměř třech letech zrání přemístěn do sudů, v nichž předtím zrálo víno Marsala. Díky tomu získala tato whisky jemnou nasládlou chuť třešní a čokolády, spolu s vůní dřeva.
Gold Well
Gold Well je spojením single malt whisky hned od dvou českých dodavatelů, tedy Old Wel, a GoldClock, v poměru na sud 120 ku 80l, jejichž spojení probíhalo po dobu čtyř měsíců. Proto je chuť této whisky jedinečná, a naprosto nenapodobitelná.
Stará Myslivecká single barrel
Tato whisky je limitovanou edicí k výročí vzniku palírny před 503 lety. Dozrávala v sudu po červeném víně Pinot Noir, a bylo jí vyrobeno pouze 503 lahví, proto by neměla chybět ve sbírce žádného pravého degustátora.
Ačkoliv je whisky co se ceny týče poněkud nákladnějším mokem, rozhodně se jedná o jedinečné pití, kdy s každou novou lahví objevujete nové chutě.